برترینها: شاید جالب باشد بدانید که بعضی جملات بیضرر به نظر میرسند ولی گفتنشان کم کم کودک را دچارخودکم بینی و احساسات منفی میکند.
گفتن بعضی حرفها یا نظرات به کودکان تاثیرات بسیار بدی بر ذهن آنها دارد. بعضی از این صحبتها آنقدر بد هستند که اکثر ما بد بودنشان را تشخیص میدهیم و از گفتن آنها به کودک خودداری میکنیم، مثلا جملاتی مانند «کاش هیچ وقت به دنیا نمیآمدی» یا «ما تو را نمیخواستیم».
ولی شاید جالب باشد بدانید که چیزهای دیگری هم وجود دارد که بیضرر به نظر میرسند ولی گفتنشان کم کم کودک را دچارخودکم بینی و احساسات منفی میکند. در اینجا شما را با ۱۰ مورد از این جملات نادرست آشنا میکنیم:
۱. بیشتر تلاش کن، تو میتوانی
ممکن است احساس کنید که فرزندتان در مدرسه، در ورزش یا در مهارتهای دیگر آن طور که باید و شاید از تواناییهایش استفاده نمیکند. هر گونه اظهارنظری که نارضایتی شما را نشان بدهد نه تنها او را دلسرد میکند بلکه میتواند نتیجه عکس داشته باشد. وقتی چیزی از فرزندتان میخواهید، دقیقا مشخص کنید که توقعتان چیست. مثلا بگویید «وقتی اتاقت را کاملا تمیز کردی اجازه داری کارتون تماشا کنی.»
۲. کمتر غذا بخور
بهتر است از هر جملهای که ذهنیت کودک را نسبت به ظاهرو بدنش تحت تاثیر قرار میدهد بپرهیزید. مثلا نگویید «مطمئنی که باید یک کیک دیگر بخوری؟». همین طور از به کار بردن هر صفتی خود داری کنید. مثلا نگویید فرزندتان «پرخور» یا «بهانه گیر» است. در عوض، سعی کنید به نکات مثبت اشاره کنید و به جای کلی گویی، منظور دقیقتان را بیان کنید مثلا بگویید «چه خوب که سوپ مرغ را امتحان کردی.»
۳. تو همیشه... تو هیچ وقت...
هرگز از کلماتی مثل «همیشه» یا «هیچ وقت» استفاده نکنید. در پس این کلمات تاثیراتی وجود دارد که میتوانند تا آخر عمر با کودکتان بمانند. جملهای مانند «تو همیشه وسائلت را گم میکنی» باعث میشود که او احساس بدی راجع به خودش پیدا کند و واقعا تبدیل به کودکی شود که همیشه وسائلش را گم میکند. به جای به کار بردن جملات منفی از فرزندتان بپرسید که چگونه میتوانید به او کمک کنید تا رفتارش را تغییر دهد. مثلا بگویید «من احساس میکنم گاهی فراموش میکنی وسائلت را کجا گذاشتهای. ما چگونه میتوانیم کمکت کنیم؟»
۴. چون من میگویم!
گفتن چنین جملهای شما را رئیس مطلق معرفی میکند و به حس استقلال و لیاقت کودک ضربه میزند. همچنین باعث میشود کودک شما یکی از فرصتهای یادگیری را از دست بدهد. مثلا تصور کنید که بچههای شما دوست دارند به جای آمدن به خانه خالهتان به پارک بروند و بازی کنند. به آنها بگویید «میدانم دوست دارید بازی کنید ولی خاله دوست دارد شما را ببیند و ما باید به بزرگترها احترام بگذاریم.»
۵. به تو گفته بودم...
تصور کنید چندین بار به پسرتان گفتهاید که اگر همه بعدازظهر بازی کند وقت کافی برای امتحان ریاضیاش نخواهد داشت. و حالا پسرتان نمرهاش را گرفته و شما از آن ناراضی هستید. گفتن جمله «به تو گفته بودم» باعث میشود او فکر کند همیشه حق با شما است و او همیشه اشتباه میکند. در عوض سعی کنید به نتایج مثبت کارهای او اشاره کنید، مثلا وقتی به حرفتان گوش میکند و اتاقش را تمیز میکند بگویید «حالا اتاقت بهتر به نظر میرسد نه؟ پس بهتر است همیشه اتاقت را تمیز کنی.»
۶. تو بهترینی
اگر همیشه کودکتان را تحسین کنید و به او بگویید که چقدر با هوش و زرنگ است، کم کم در مورد امتحان چیزهای تازه یا سختتر دچار تردید خواهد شد چون میترسد که نتواند مثل همیشه خوب و باهوش باشد. همچنین وقتی فرزند شما درگیر کاری باشد و به مشکل برخورده باشد، گفتن جملهای مانند «اما تو خیلی زرنگ هستی» نتیجه عکس خواهد داشت، چون احساس میکند که لیاقت صفتهای خوبی که به او میدهید را ندارد. بهتر است تنها به تلاش و کوشش او بها بدهید و بگویید «تو خیلی تلاش میکنی پس حتما موفق میشوی» یا «کارت عالی بود آفرین.»
۷. نگران نباش
اشکالی دارد اگر به کودک مضطرب و نگرانتان دلداری بدهید؟ بله، چون اگر به او بگویید که نباید نگران باشد احساس او را نادیده گرفتهاید. همین طور جملاتی مثل «گریه نکن» یا «آرام باش» نتیجهای مشابه خواهند داشت. در عوض بگویید «میدانم نگران هستی. میتوانی به من بگویی چه چیزی بیشتر از همه نگرانت کرده است؟»
۸. بهتر است با او دوست نباشی
هرگز به فرزندتان نگویید که از بعضی دوستانش خوشتان نمیآید و نباید با آنها دوست باشد. این نظر شما هر دلیلی داشته باشد، باعث میشود که توجه فرزندتان نسبت به آن شخص خاص بیشتر شود. در عوض بکوشید با او صریح و مستقیم صحبت کنید تا بتوانید مکالمهای راحت و روشن در مورد ارزشها و چیزهای خوب و بد با فرزندتان داشته باشید. مثلا بگویید «چه چیز آن دوست برای تو جذاب است؟ شما دونفر چه کار میکنید؟».
۹. این طوری نه. بگذار نشانت بدهم
تصور کنید که از فرزندتان خواستهاید کاری را انجام دهد، ولی او در انجام آن چندان موفق نبوده است. مسلما سخت است که جلوی خودتان را بگیرید و در انجام آن کار دخالت نکنید. ولی این کار اشتباه است چون فرصت یادگیری را از او میگیرد، ضمن اینکه در صورت تکرار باعث میشود که او کم کم از امتحان چیزهای تازه بترسد. سعی کنید به جای اینکه آن کار را خودتان اجام دهید، با او همکاری کنید و بگویید «مادر من به من یاد داده که چگونه حولهها را تا بزنم. بگذار به تو نشان بدهم.»
:: موضوعات مرتبط:
اخبار سیاسی ,
,
:: بازدید از این مطلب : 435